top of page
  • Yazarın fotoğrafıÜÇ RENK GRAFİK

YENİ NORMALLEŞME DÖNEMİNDE TURİZM SEKTÖRÜNÜ NELER BEKLİYOR?

Güncelleme tarihi: 3 Eki 2020

İlk kez Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Aralık ayından itibaren insan hayatını kökten değiştiren Covid-19 (koronavirüs) pandemisi, dünyada ve Türkiye’de turizm sektörünü temellerini olumsuz yönden etkiledi. Pandemi sürecinde virüsün hızla yayılması sebebiyle ülkeler uçuşlarını durdurdu ve birkaçı hariç diğer bütün ülkeler yurt dışı giriş ve çıkışlarını yasakladı. Pandemi nedeniyle insanlar maddi ve manevi anlamda çok ciddi zarara uğradı. Yoğun can kayıplarının yaşandığı bu süreçte insanlar aylarca işsiz kaldı.



Ancak…

Kısa bir sürede Türkiye diğer ülkelere göre koronavirüs hasta sayısında ve iyileşme oranlarında gelişme göstererek erken normalleşme dönemine geçiş yaptı. Sezon ortasına gelinmesine rağmen yeni normalleşme sürecinde yavaş yavaş otellerini açmaya hazırlanan sektör profesyonelleri, turizm emekçileri için tekrardan umut ışığı oldu. Aylarca evlerinden çıkamayan bireyler, yeni normalleşme döneminin gelmesiyle birlikte tatil yapabileceği günü bekledi. Durum böyleyken tatilcilerin akıllarında soru işaretleri oluştu.


Tatilciler Turizmcilerden Ne Bekliyor?

B2PRESS sitesinin tatilciler için düzenlediği ankete göre tatilcilerin bir çoğu hijyen sebebiyle tatile çıkmaktan çekinecek. Otellerin temizlik güvenliği hakkında tereddütte düşen bireylerin %45’i oteller/konaklama tesisleri yerine kamp alanlarını, müstakil evleri ve lüks villaları tercih edecek. Bu anlamda sektör profesyonellerinin/tesis sahiplerinin tatilcilerin korkularını yenmesi için bazı adımlar atması gerekecek.

Peki, sektör profesyonelleri/tesis sahipleri tatilcilerin pandemi korkusunu yenmek adına neler yapmalı?

- Steril Olmaya,

- Sağlıklı Gıdalar Servis Edilmesine,

- Odalara, Lavabolara, Yemek Yenilen Alanlara Hijyen Ürünlerinin Yerleştirilmesine ( Sıvı Sabun, Islak Medil, Kolonya, Dezenfektan),

- Havuzun / Denizin Temizliğine,

- Sosyal Mesafe Kurallarına,

- Maske Kullanımına,

- Kalabalık Ortamlarda Ateş Ölçümlerine,

özen gösterilmeli. Kurumunuzda uygulayacağınız bu adımlar ile tatilcilerin güven duygusu tekrardan sağlanmış olacak ve böylelikle tesisiniz tekrardan tercih edilmeye başlanacak.

Turizm İşçileri Hangi Şartlar Altında Çalışıyor?

Tatilcilerin aklına takılan bir diğer soru işareti ise; “ Turizm işçileri hangi şartlar altında çalışıyor?” Konaklama tesislerinde/otellerde sağlık güvenliğinin sağlanarak steril şartlarda çalışılması hem çalışanların hem de tatilcilerin sağlığı açısından ciddi önem arz etmektedir. Bu konuda ise tesis sahiplerine yine ciddi bir rol düşmektedir. Tatilcilerin eğlence alanlarına sağlık anlamında özen gösterildiği gibi işçilerin çalışma alanlarına da son derece dikkat edilmelidir. İşçiler için uyulması gereken kurallar tatilciler için alınan önlemler ile aynı olmalıdır. Özellikle mutfak gibi önemli çalışma alanlarında çift vardiya sistemi uygulanıp işçiler kalabalık ve kapalı ortamlarda saatlerce beraber bulundurulmamalıdır.

Eğer Dikkat Edilmezse…

Dikkat edilmemesi takdirde başta çalışanların kendi sağlığı olmak üzere; tesis sahipleri ve tatilciler bu konuda olumsuz yönde etkilenecektir. Ve böylelikle tesise olan güven duygusunun azalacağı gibi tesis bir daha tercih sebebi olmayacaktır.

 

YAĞMUR SARIOĞLU

Copywriter & Social Media Manager (Metin Yazarı & Sosyal Medya Uzmanı)

18 görüntüleme0 yorum
bottom of page