top of page
  • Yazarın fotoğrafıÜÇ RENK GRAFİK

2021 Turizm Sektörüne Aşı Olacak

Güncelleme tarihi: 21 Nis 2021

Covid-19’un en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Bu yıl işletmelerin büyük bir kısmının kapandığı sektörde, yeni sezon için hazırlıklar sürüyor. Aşının gündeme gelmesiyle pozitif bir hava esmeye başladı. Aşı haberleri ise sektörde kıpırdanmaya yol açtı. Her ne kadar yeterli sayıda kişinin aşılanması zaman alacağı yönünde fikir birliği olsa da maske mesafe ve hijyen turizmin bir parçası olurken buna birde havalimanlarındaki Covid-19 testi eklendi.

Salgın sürecinde korona virüsün uzun seyahat modellerini ve yolcu davranışını tam olarak nasıl etkileyeceğini tahmin etmek neredeyse imkansız. Ancak kısa vade de bazı değişimlerin yaşanma olasılığı ise çok yüksek. Ufukta ışığın görünmesiyle birlikte turizm sektörü hemen çalışmaya başladı.Turizm sektöründe 2021 yılı beklentileri, yılın ikinci yarısından sonra yavaş yavaş tekrar işlerin açılmaya başlayacağı ve sektörde yukarı doğru gidecek grafiklerin oluşacağı yönünde.

Turizmin başkenti Antalya, 2020 turizm sezonunda 16 milyon turist hedefi koyarken, kent 2020 yılını 3.5 milyon ziyaretçiyle kapattı. Turizmciler pandemi nedeniyle evlerinde sıkılan Avrupalıların ilk fırsatta tatil planı yapacağını, haliyle de 2021 yılında daha çok ziyaretçinin ağırlanacağını düşünüyor.

Turizmciler, Antalya’nın alt yapısının ve otellerin konumu itibari ile korona tedbirlerinin anında uygulanabileceğine dikkat çekiyor.2021 yılındaki ziyaretçi sayısının 2020 yılına göre daha fazla olacağını belirtiyor

Güvenli Turizm Sertifikası, pandemi sürecinde sektöre hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rekabet avantajı sağladı. Hatta bazı ülkelerde örnek uygulama olarak gösterildi. Bu sertifika ile tatilini Türkiye'de geçirecek ziyaretçilere, ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede bir dizi yeni tedbirler tanımlanıyor. Sertifika alım koşulları oldukça ağır olduğu gibi 200’e yakın kriterin sağlanması gerekiyor. İşletmeler dünya çapında sertifikasyon firmaları tarafından denetleniyor. Hijyen ve Covid-19 önlemleri konusunda tüketici hassasiyeti arttığı bir dönemde önlemlerini alan işletmeler öncelikle tercih ediliyor.

Arama motorlarının raporlarına göre başta Antalya, İstanbul ve Türkiye son dönemlerde çok fazla gündemde. Dolayısıyla haziran, temmuz sonrası toparlanmanın başlamasıyla turizmciler, sektörün önümüzdeki 2-3 yıl da parlayan bir sektör olacağına inanıyor.

Türkiye’nin olağanüstü önlemlerle rakip destinasyonlardan çok daha iyi tepki verirken bu süreçte aşıyla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Aşının uygulanmasıyla vaka sayılarının düşmesini ve oluşan tablonun tatil için Türkiye'yi tercih etmek isteyenlere de güven vermesi bekleniyor. Bir anlamda aşı, koronavirüs kadar, turizm sektörü için de bir tür güven aşısı olacak. Hem salgınla mücadelede hem de turizm alanında aldığı tedbirlerle örnek bir tablo ortaya koyan Türkiye'nin, aşının uygulanmaya başlanmasıyla 2021 turizm sezonunda beklenen sıçramayı yapacağı düşünülüyor.


Yazar : Emel Evcin Yıldız

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Antalya, 2020’de online alışverişte ilk 5’te

Geleneksel alışveriş pandemide durdu. Şimdilerde çoğu kişi e-ticaret kullanıyor. Pandemiyle beraber evde kalma süresinin artması e-ticaret sektörüne yararken, insanlar eski alışveriş alışkanlıklarını

“Dijitalde Yoksan, Yoksun”

“Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir” demiş, Herakleitos... Dünya hayal ettiğimizin ötesinde değişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşümde önemli bir nokta bu değişim hızı. Son yıllarda bu hızın ivmesi ço

bottom of page